top of page
  • Forfatterens bildeClaudia Grobe

Alt om Petra

Denne artikkelen fokuserer på Petra i Jordan. Vi gir deg et innblikk i den lange historien og du vil selvfølgelig også lære fakta som ikke alle vet. Så før du drar til Jordan bør du definitivt lese denne bloggen.
Begynnelsen

Petra, byen hugget inn i sandsteinen, er mer enn 2000 år gammel. Det ble bygget av nabateerne. De var et nomadisk folk som i utgangspunktet levde av sauene, geitene og kamelene og landet rundt, og flyttet fra sted til sted. Over tid oppnådde de en viss grad av rikdom og ble vellykkede handelsmenn, og dominerte til og med handelsrutene fra Egypt til Arabia og Middelhavet. Tilsynelatende kom ønsket om å slå seg ned med rikdommen, og derfor byttet nabateerne sine små telt ut med et permanent sted: Petra.

Nabateerne hadde alltid levd i ørkenen og var mer enn kjent med dette tøffe miljøet. De brukte kunnskapen sin veldig smart og skapte en slags oase midt i ørkenen. Med milevis med vannveier og underjordiske sisterner gjorde de en fenomenal bruk av både permanente og sesongmessige vannkilder. Disse vannkanalene kan fortsatt beundres i dag når du går langs Siq. Petra ble et viktig stoppested på Røkelsesruten. Handelsmenn måtte betale bompenger for veiene og betalte for vann og bolig. Etter hvert som handelsrutene vokste, ble nabateerne rikere. Nabateerne så ut til å glede seg over sin nyvunne rikdom, og de var glade for å vise den frem. Monumentene i Petra ble hugget for hånd i sandsteinen og fargerikt dekorert av spesialinnleide byggmestere. Forresten, Siq, som får alle til å hive etter pusten helt i begynnelsen, er et naturlig vidunder og ble ikke bygget av nabateerne.


Romerriket

Romerriket vokste jevnt og trutt i denne perioden og rundt 106 e.Kr. tok de kontroll over Petra. Overtakelsen ser ut til å ha gått fredelig for seg. Petra vokste videre. Nye bygninger, veier og monumenter ble bygget; nå i romersk stil.

Romerne bodde i Petra de neste 300 årene. Byen ble forvandlet og fikk senere også kristne monumenter, som en kirke. Over tid endret imidlertid handelsruter seg nordover og mot havet. Og etter det store jordskjelvet i 363 e.Kr. forlot de fleste innbyggerne Petra. Byen falt i glemmeboken...

Først i 1812 – mange århundrer senere – ble den gamle byen Petra gjenoppdaget av en sveitsisk oppdagelsesreisende, Johannes Burckhardt. Siden den gang er det viden kjent som The Lost City.


Så mye om historien, la oss nå avdekke noen kule fakta.


1. Petra er kjent som "rosebyen"

For å komme bak dette kallenavnet, må du besøke Petra ved soloppgang eller solnedgang. De første/siste solstrålene bader deretter den røde sandsteinen i en oransje-rosa fargetone.2. Hvorfor fikk Petra navnet sitt?

Nå forventer man en fantastisk og ekstraordinær forklaring. Dessverre ikke. Petra kommer mest sannsynlig fra gresk (petros) og betyr ganske enkelt "stein". Petra, byen av stein.


3. Den berømte skattkammeret er ingen skattkammer i det hele tatt

Den utsmykkede bygningen, som er den desidert mest kjente i hele Petra i dag, ble mest sannsynlig brukt som mausoleum. Mange dekorasjoner skildrer scener fra etterlivet. Det sies forøvrig også å være graven til den nabataiske kongen Aretas IV.

Mye senere, etter byens storhetstid, fant lokale beduiner sannsynligvis byen igjen i håp om rikdom i denne utsmykkede bygningen og kalte den "Skatkammer" fra da av.4. Etterlivet

Når vi snakker om graver allerede, er det mer enn 1000 graver i Petra. Dette gjør stedet til "et av de største kongelige gravkompleksene i verden". Nabateerne trodde på liv etter døden og tok derfor stor vare på gravene.


5. Petra er en filmstjerne

For nesten tre tiår siden bestemte George Lucas seg for å bruke det monumentale statskassen som eksteriøret til The Temple of the Sun i filmen Indiana Jones and the Last Crusade.


Source: https://in.pinterest.com/pin/88946161379429452/

Petra brukes også som bakteppe i nyere filmer, som Aladdin (2019) og Transformers: Revenge of the Fallen (2009).


6. Petra er så mye større

Det vi kan beundre i dag er bare omtrent 15 % av den opprinnelige byen Petra. Ytterligere 85 % er fortsatt skjult.7. Besøk Petra med bil. Virker det?

Kameler og hestevogner er med på mange av Petras fotografier. Ser fint ut, men dyrevelferden blir ofte ikke ivaretatt så godt, derfor fraråder vi det alltid. Så langt var det imidlertid bare denne muligheten for bevegelse bortsett fra egne føtter. Men motoriserte kjøretøy har også vært tillatt siden 2021. Liker vi det? Hmm, vi synes det er flott for dyrene. For selve synet ville vi nok ikke ønsket oss biler.
8. Vil du besøke alle verdens 7 nye underverker? Lag ett kryss her

Siden 6 av de syv eldgamle underverkene i verden ikke lenger eksisterer i dag, ble det gjennomført en verdensomspennende nettundersøkelse i 2000 for å identifisere verdens moderne underverk. Vinnerne ble annonsert fra listen i 2007. Petra er en av dem.


Det er absolutt mange flere aspekter rundt Petra. Det mest fantastiske er imidlertid selve besøket. Vandre gjennom Siq og beundre den filigrane, hundre år gamle arkitekturen ved Treasury...8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page